IS-F-00757 Teatrul Evreiesc de Stat Iaşi, 1950-1963 (niv.Fond)

Archive plan context

 

Information on identification

Ref. code:IS-F-00757
Ref. code AP:IS-F-00757
Title:Teatrul Evreiesc de Stat Iaşi
Creation date(s):1950 - 1963
Level:niv.Fond
 

Information on extent

Number:74
Running meters:3.45
 

Information on context

Administration history:Teatrul Evreiesc de Stat are la Iaşi o tradiţie începută în secolul al XIX-lea. S-a înfiinţat la 19 august 1876, la Iaşi, în vestita gradină de vara "Pomul verde", din proximitatea Teatrului Naţional. Atunci, artistul şi scriitorul evreu Avram Goldfaden (1840-1908) a pus bazele celui dintâi teatru evreiesc profesionist din lume, prezentand un spectacol cu propria sa trupa.
După o serie de reprezentaţii, Goldfaden şi trupa sa s-au mutat la Bucureşti, având în acelaşi timp reprezentaţii şi în oraşele cu o comunitate evreiească însemnată: Botoşani, Galaţi, Brăila. A fost închis în timpul celui de al doilea răznoi mondial, ca urmare a aplicării legislaţiei antisemite. În anul 1949, grădina de la Pomul Verde a devenit Teatrul Evreiesc din Iaşi, care în anul 1956 a luat numele lui Avram Goldfaden. Comunitatea evreiască din Iaşi a fost puternic afectată de progromul din iunie 1941 şi de valul de emigrări care a urmat războiului. În condiţiile scăderii numărului de spectatori, Teatrul Evreiesc s-a desfiinţat în anul 1963, iar clădirea în care a funcţionat a fost demolată. La 27 decembrie 1976, s-a dezvelit bustul lui Avram Goldfaden, amplasat în faţa fostei grădini Pomul Verde, pe locul unde a funţionat Teatrul evreiesc. Pe monument a fost amplasată o placă de marmură pe care se află inscripţia: "Aici a fiinţat primul teatru evreiesc din lume (Pomul Verde) întemeiat în 1876 de Avram Goldfaden". Consiliul Judeţean Iaşi, octombrie 2002.
Archival history:65 de u.a. (1950-1961) ale fondului au fost preluate în iulie 1979 de la Teatrul Evreiesc de Stat Iaş.
 

Information on content and structure

Contains also:Fondul conţine: state de plată, dări de seamă; circulare şi instrucţiuni;registre de evidenţă; fişe de înregistrare; contractre de achiziţii şi traduceri de piese; Corespondenţă cu Ministeruil Culturii; evideţa cărţilor de muncă; Balanţe de verificare; contracte de muncă ; buget; Registre de repetiţii; schiţe de costume; afişe.
Appraisal and destruction:Nu se cunosc date despre arhiva Teatrului evreiesc înainte de anul 1950.
New accruals:În anul 1979, odată cu preluarea unei noi părţi din fondul de arhivă a Teatrului Naţional din Iaşi, s-a preluat şi fondul Teatrul evreiesc de stat Iaşi. Documentele nu aveau evidenţe şi au fost prelucrate odată cu preluarea de către Arhivele Statului din Iaşi
 

Conditions of access and use

Access regulations:Liber la cercetare în condițiile Legii Arhivelor Naționale 16/1996 republicată şi Procedura privind asigurarea accesului la informare şi cercetarea documentelor aflate în păstrarea Arhivelor Naţionale
Reproduction conditions:xerox/foto(fără folosirea blitzului)
Finding aids:Inventar nr. 1833
 

Additional comments

Ident instituție/persoană responsab. descriere:Serviciul Judeţean Iaşi al Arhivelor Naţionale ale României
Datele creării, revizuirii sau anulării:februarie 2017
 

Usage

End of term of protection:12/31/1993
Permission required:Nu este cazul
Physical Usability:Imposibil
Accessibility:Lucrător ANR
 

URL for this unit of description

URL:http://cautare-is.arhivelenationale.ro/cautare-is/detail.aspx?ID=48980
 
Home|Shopping cartno entries|Login|de en fr it nl sl ar hu ro
Online queries in archival fonds - Centrul Regional Iași