NT-F-00514 Cooperativa Forestieră „Albina” Tarcău, 1937-1948 (niv.Fond)

Archive plan context

 

Information on identification

Ref. code:NT-F-00514
Ref. code AP:NT-F-00514
Title:Cooperativa Forestieră „Albina” Tarcău
Creation date(s):1937 - 1948
Level:niv.Fond
 

Information on extent

Number:7
Running meters:0.45
Archival Material Types:Dosar
 

Information on context

Administration history:Pentru a-şi putea asigura un minim de câştig necesar existenţei, locuitorii satelor din judeţul Neamţ s-au unit şi au înfiinţat cooperative forestiere de exploatare a pădurilor. Cooperativele de producţie pentru exploatări de păduri s-au înfiinţat în baza legii băncilor populare săteşti şi a casei lor centrale. Scopul acestor societăţi era de a lua păduri pentru tăiere, de a înfiinţa ateliere şi fabrici pentru prelucrarea lemnului, de a construi depozite pentru desfacerea lemnului. Membrii acestora doreau să-şi îmbunătăţească starea materială şi să aibă posibilitatea de a se aproviziona cu lemn de foc şi de construcţii la preţuri reduse. Organele administrative ale acestor societăţi erau: adunarea generală, consiliul de administraţie şi cenzorii.
Cooperativa forestieră Albina din comuna Tarcău a fost înfiinţată în ianuarie 1914, fiind cea mai veche şi cea mai mare cooperativă forestieră din judeţul Neamţ. Scopul acestei societăţi era să îmbunătăţească starea materială şi morală a locuitorilor de pe valea Bistriţei şi să românizeze această ramură de activitate, care, lungă vreme, fusese în mâini străine. Cooperativa Albina şi-a început activitatea cu 50 de membri, un capital subscris de 8000 de lei şi un ferăstrău de apă. După 1919 cooperativa se dezvoltă ajungând ca în 1939 să aibă 456 de membrii şi un capital de 2.384.088 lei. Membrii cooperativei au construit o fabrică cu 8 gatere, clădiri pentru administraţie, instalaţii şi cale ferată.
 

Information on content and structure

Contains also:Fondul conţine procese verbale ale şedinţelor comitetului director, corespondenţă relativă la activitatea instituţiei, dări de seamă ale consiliului de administraţie, state de plată.
 

Conditions of access and use

Access regulations:Liber la cercetare în condițiile Legii Arhivelor Naționale 16/1996 republicată şi Procedura privind asigurarea accesului la informare şi cercetarea documentelor aflate în păstrarea Arhivelor Naţionale
Reproduction conditions:xerox/foto (fără folosirea blitzului)
Language:română
Finding aids:Inventar nr. 583
 

Additional comments

Ident instituție/persoană responsab. descriere:Serviciul Judeţean Neamţ al Arhivelor Naţionale/inspector asistent Marlen-Elena Gherasim
Datele creării, revizuirii sau anulării:21.11.2014
 

Descriptors

Entries:  Tarcău (OLD\Toponime)
 

Usage

Permission required:Nu este cazul
Physical Usability:Fără restricții
Accessibility:Lucrător ANR
 

URL for this unit of description

URL:http://cautare-is.arhivelenationale.ro/cautare-is/detail.aspx?ID=55088
 
Home|Shopping cartno entries|Login|de en fr it nl sl ar hu ro
Online queries in archival fonds - Centrul Regional Iași