NT-F-00845 Fabrica de Ciment Bicaz, 1950-1983 (niv.Fond)

Archive plan context

 

Information on identification

Ref. code:NT-F-00845
Ref. code AP:NT-F-00845
Title:Fabrica de Ciment Bicaz
Creation date(s):1950 - 1983
Level:niv.Fond
 

Information on extent

Number:383
Running meters:18.60
Archival Material Types:Dosar
 

Information on context

Administration history:Fabrica de Ciment Bicaz a fost înfiinţat prin H.C.M. 278/1951, fiind construită în această zonă pentru asigurarea cu cimenta lucrărilor de construire a Hidrocentralei „V.I. Lenin” de pe cursul Bistriţei, precum şi a altor obiective din zona Moldovei, fiind prevăzute şase linii tehnologice cu o capacitate anuală de 660.000 tone de ciment.
În anul 1956 a intrat în funcţiune Fabrica de Produse din Azbocimet, care în anul 1959 a devenit secţie a Fabricii de Ciment.
În perioada 1970-1976 s-au alocat fonduri de investiţii pentru extinderea carierei de calcar, trecerea la exploatarea acesteia în trepte descendente joase, mărirea capacităţii de măcinare, montarea liniei automate pentru fabricarea plăcilor plane de azbociment, mărirea centralei termice, sistematizarea reţelei de recirculare a apelor industriale.
Prin H.C.M. 336/1975se înfiinţează Fabrica de Ciment Taşca – unitate economică cu personalitate juridică, componentă a Combinatului de Lianţi şi Azbocimet Bicaz a cărui capacitate proiectată este de 2.400.000 tone de ciment anual.
Noua fabrică are capacitate de producţie de 2 ori mai mare decât a platformei de la Bicaz, având şi o complexitate mare prin aplicarea procedeului uscat la cele două linii tehnologice.
În anul şcolar 1977-1978 a luat fiinţă în oraşul Bicaz Liceul Industrial de Materiale de Construcţii patronat de Combinatul de Lianţi şi Azbociment Bicaz care pregătea cadre pentru unităţile de ciment din ţară.
 

Information on content and structure

Contains also:Ordine, decizii, instrucţiuni ale Ministerului, bilanţuri contabile, dări de seamă contabile; planuri de cost, dări de seamă statistice, adeverinţe de absolvire a cursurilor de calificare; documentaţii tehnico-economice, devize de construcţii, instalaţii, canalizări, drumuri, execuţii utilaje, recondiţionări, dări de seamă privind livrările, state de funcţii
 

Conditions of access and use

Access regulations:Liber la cercetare în condițiile Legii Arhivelor Naționale 16/1996 republicată şi Procedura privind asigurarea accesului la informare şi cercetarea documentelor aflate în păstrarea Arhivelor Naţionale.
Reproduction conditions:xerox/foto (fără folosirea blitzului)
Language:română
Finding aids:Inventar nr.1474
 

Additional comments

Ident instituție/persoană responsab. descriere:Serviciul Judeţean Neamţ al Arhivelor Naţionale/ împ. şef serviciu Daniel Pavăl.
Datele creării, revizuirii sau anulării:31.10.2014
 

Descriptors

Entries:  Bicaz (OLD\Toponime)
 

Usage

Permission required:Nu este cazul
Physical Usability:Fără restricții
Accessibility:Lucrător ANR
 

URL for this unit of description

URL:http://cautare-is.arhivelenationale.ro/cautare-is/detail.aspx?ID=55383
 
Home|Shopping cartno entries|Login|de en fr it nl sl ar hu ro
Online queries in archival fonds - Centrul Regional Iași